Hvordan hygiene kan være helt avgjørende for en bedrift innen matproduksjon

Del dette innlegget

Om du noen gang har kjøpt mat- eller drikkevarer i en butikk, så vet du at produktet sannsynligvis har gjennomgått en rekke hygieneprosesser før det havnet i dine hender. Alle disse stegene er usynlige for sluttforbrukeren, men er viktige for at produktet skal være trygt å innta – både når det gjelder å unngå krysskontaminasjon og allergener, og å tilfredsstille de generelle standardene for renhold for emballasjen som brukes.

Og siden forbrukere over hele verden har blitt stadig mer bevisste for behovet for god hygiene i dagliglivet, så har industrien for mat- og drikkevare også vært nødt til å forbedre seg for å holde tritt.
Derfor er det viktigere enn noen gang å sørge for at produksjonsanleggene følger alle relevante retningslinjer, og alltid ser etter måter å forbedre seg på og overgå standardene satt av forbrukerne.

De tre beste måtene å sørge for god hygiene hos din bedrift

Kilde: PERUZA

Det er mange måter en matprodusent kan opprettholde gode hygieneforhold på. Men ikke alle er like enkle å introdusere og opprettholde på en økonomisk og tidsmessig god måte.

Derfor er det kritisk å velge de beste metodene for akkurat din bedrift, samtidig som man holder seg innenfor standardene satt av industrien, landet og staten. Til syvende og sist er risikoen svært høy – både når det kommer til hvor fornøyde forbrukerne er, til den generelle folkehelsen.

Ta en kikk på disse tre måtene vi mener at god hygiene kan opprettholdes hos enhver matprodusent, for å overholde retningslinjer og sørge for god vekst for bedriften, i tillegg til å holde forbrukerne fornøyde.

Prioriter opplæring i hygiene og matsikkerhet for alle ansatte

Det er ingen hemmelighet at når mennesker er involvert i en hvilken som helst prosess, så er sannsynligheten for at det oppstår kritiske feil høyere for hver time, måned og år den ansatte gjennomfører den samme arbeidsoppgaven.

Det er derfor det er viktig at bedriften din begynner å lære opp alle ansatte som er involvert i matproduksjonen på noen måte tidlig – gjerne helt i starten av ansettelsesperioden. Og da snakker vi ikke om å bare gjennomføre minimumskravet for påkrevd opplæring pålagt av myndighetene, men også en mer proaktiv tilnærming.

Dette kan også bety at man tilbyr hyppigere oppfriskningskurs når det kommer til hygiene og matsikkerhet for dine ansatte enn det som er påkrevd i landet ditt. Det handler til syvende og sist om hva din bedrift er villig til å gjøre for å sørge for at de ansatte ikke glemmer det de lærte da de begynte for 3 år siden, men at de hele tiden får frisket opp informasjonen og at de får øvd seg i arbeidshverdagen slik at man minimerer sjansene for at de gjør feil.

Det er like viktig at du også tilbyr alt nødvendig utstyr som kreves for å opprettholde prosedyrene som læres under opplæringen, inkludert en overordnet plan for renhold og riktig utstyr for å gjennomføre denne.
Bruk litt tid på å gjennomgå hvor ofte de ansatte mottar opplæring, hvilke prosedyrer som gjennomføres på daglig basis, og hvordan du kan forbedre opplæringsplanen for å unngå feil på lang sikt.

Automatiser prosessene og introduser nye prosedyrer

La oss anta at alle dine ansatte har mottatt opplæring og fått forfrisket informasjonen slik at de vet hvordan de skal ivareta god hygiene i din bedrift, og at de har tilgang til riktige verktøy.

Det er fremdeles prosesser i matproduksjonen som kan være rett og slett farlige for mennesker, og som derfor krever en annen tilnærming. Da snakker vi om å ivareta gode rutiner for blant annet desinfisering ved høytemperatur og rengjøring av emballasje for mat.
På dette tidspunktet har teknologien kommet lagt nok til å sørge for at man får en tryggere arbeidsplass for de ansatte, samtidig som at man kan oppnå bedre resultater når det kommer til matsikkerheten.

Ledende matprodusenter over hele verden har allerede introdusert automatiserte løsninger, somvaskemaskiner for bokser eller vaskemaskiner for glasskrukker fra PERUZA. Disse maskinene er fremtiden når det kommer til gode sanitære forhold for matproduksjon, da de kan minimere risikoen for skader blant de ansatte og garanterer et jevnt resultatnår det kommer til å redusere krysskontaminasjon på anlegg for matproduksjon og andre utfordringer innen sikkerhet av mat. 

Det som er spesielt bra med disse automatiserte maskinene er hastigheten og kvaliteten for behandlingen av hver boks eller krukke, og at det reduserer behovet for flere operatører – noe som er svært viktig for bedrifter nå til dags, hvor det er vanskeligere å finne ansatte og omsetningen er høyere enn noen gang.

Tilpass forretningsmodellen din med hygienekravene

Du har kanskje allerede tenkt litt på det i løpet av det første punktet om opplæring av de ansatte, men vi kan ikke si det tydelig nok- om du prioriterer hygiene og matsikkerhet, vil det ha en positiv innvirkning på fortjenesten din.

Om du ikke benytter deg av muligheten til å skape et trygt arbeidsmiljø for dine ansatte og produktene dine, så går du glipp av fortjeneste.

Hygiene er helt kritisk om din bedrift skal lykkes – så hvorfor ignorere mulighetene som kommer av opplæring, automatisering og prosedyrer som sørger for at hygiene er en av dine viktigste prioriteter?

Bedrifter overser ofte dette og gjør bare det de absolutt må, det som er påkrevd av loven, og lar resten være opp til tilfeldighetene (og de ansatte).

Med høy omsetning, et økende behov for at ansatte må multitaske, og det økende stressnivået hos de ansatte generelt, så er dette det perfekte tidspunktet å gå tilbake til det grunnleggende ved bedriften din og revurdere hvordan hygiene prioriteres i den daglige driften, og i den overordnede forretningsmodellen.

Bruk litt tid på å prate med bedriftens aksjonærer, og finn en måte å skape sterkere, bedre og mer hygieneorienterte prosesser, og se bedriften din blomstre!

Avsluttende tanker

Når det kommer til matsikkerhet kan det aldri være for mye fokus. Bedriften din er bare nødt til å finne ut hvordan hygiene passer inn i forretningsmodellen ved å re-introdusere det som en viktig prioritering – uavhengig av om du bruker noen av de tre metodene som er beskrevet i dette blogginnlegget, eller helt andre metoder.

Det som er viktig er at man gjør en innsats for å innse hvor viktig hygiene er både for bedriften og for forbrukere verden over, og at man tar grep for å forbedre det så mye som mulig.

Om du ønsker å lære mer om hvordan PERUZA kan hjelpe deg med å forbedre forholdene for hygiene ved din bedrift, så kan du gjerne sende oss en e-post på info@peruza.com, så tar vi gladelig en prat om mulighetene for å samarbeide for å forbedre din bedrift!

Få din gratis produktkatalog nå!

Registrer deg for å motta vårt nyhetsbrev om de nyeste prosjektene og mye mer, og få produktkatalogen vår i innboksen din umiddelbart!

Vi tar personvern på alvor, og vil kun benytte opplysningene du sender inn som beskrevet i våre Personvernerklæring.

Mer å Utforske

Get your free product catalogue now!

Sign up to receive our newsletter about the most recent projects and more, and instantly access our full product range catalogue which includes detailed information of all our base products and solutions! 

We take your privacy very seriously and will only send the occasional newsletter about our company, the most recent projects and more. You can opt out any time.

Få din gratis produktkatalog nå!

Registrer deg for å motta vårt nyhetsbrev om de siste prosjektene og mye mer, og få umiddelbar tilgang til hele vår utfyllende produktkatalog som inneholder detaljert informasjon om alle våre grunnleggende produkter og løsninger! 

Vi tar personvern på alvor, og vil bare sende deg nyhetsbrev nå og da vedrørende bedriften vår, våre nyeste prosjekter, og lignende. Du kan melde deg av når som helst.

For å kunne gi deg en bedre service, bruker nettsiden vår informasjonskapsler. Les mer i våre Personvernerklæring